Χώρα - Χτισμένη στα κυκλαδίτικα πρότυπα και απλωμένη πάνω σε ένα λόγγο που εισχωρεί στη θάλασσα, η Χώρα της Αστυπάλαιας δεσπόζει στον ορίζοντα του νησιού και είναι θεατή από τα περισσότερα σημεία του. Κεντημένη με πολυάριθμα σοκάκια, εκκλησίες και όμορφα κτίρια, είναι μια απόλαυση για βόλτα και εξερεύνηση. Πάνω από τη Χώρα κυριαρχεί το Κάστρο των Quirini με τα οικόσημα και τους θυρεούς της βενετσιάνικης οικογένειας που κυριάρχησε στο νησί –με ένα διάλειμμα βυζαντινοκρατίας από το 1269 μέχρι το 1310- για πάνω από 300 χρόνια, αρχής γενομένης το 1207.
Στο κάστρο απ’ όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα του πελάγου και της Χώρας, θα συναντήσετε ανάμεσα τις σκόρπιες κολώνες και τις πέτρες, δύο κατάλευκες εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά, την Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελίστρια) και τον Άγιο Γεώργιο. Στον αυχένα του λόφου στέκουν κομψοί και αγέρωχοι οι οχτώ χαρακτηριστικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι πέντε εκ των οποίων είναι αναπαλαιωμένοι και λειτουργούν. Ο ένας είναι και το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του φεστιβάλ της Αστυπάλαιας.
Αρχαιολογικό Μουσείο - Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή ως και τα μεσαιωνικά χρόνια καταγράφοντας τη μακραίωνη κατοίκηση του νησιού. Εξαιρετικά πήλινα αγγεία, κοσμήματα, αναθηματικές επιγραφές εργαλεία αλλά και τα περίτεχνα οικόσημα των Κουίρινι εντυπωσιάζουν με την τέχνη και τη λεπτομέρεια τις απεικονίσεις.
Παναγιά Πορταϊτισσα - Η κατάλευκη εκκλησία που βρίσκεται στη Χώρα ακριβώς δίπλα στην πόρτα του Κάστρου, είναι μία από τις πλέον γραφικές στα Δωδεκάνησα. Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, ντυμένο με λεπτό φύλλο χρυσού, μοναδικό στο είδος του. Η εκκλησία γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 14 & 15 Αυγούστου, όπου μάλιστα μοιράζεται ανάμεσα σε άλλα και το λαμπριανό, το παραδοσιακό γεμιστό αρνί.
Αρχαίο Νεκροταφείο Βρεφών - Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέαμα σας περιμένει αν σταθείτε πάνω στη Χώρα και κοιτάξετε προς τη μεριά του Λιβαδιού. Σκαμμένα πάνω στο λόφο της πρωτεύουσας, θα δείτε χαμηλά μια σειρά από πολλά μικρά ορθογώνια ανοίγματα. Πρόκειται για τα ερείπια του μοναδικού βρεφικού νεκροταφείου στον κόσμο, που χρονολογείται από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια και βρίσκεται στην περιοχή της Κυλίνδρας.
Χρήσιμες Πληροφορίες
- http://www.astipalea.org/wp-content/uploads/2014/09/Astypalaia-PhotoBook-publication-GR-EN-IT1.pdf
- http://www.ai-journal.com/articles/abstract/10.5334/ai.1205/
- http://users.uoi.gr/gramisar/prosopiko/vlaxopoulos/ENGL_VATHY_VLACHOPOULOS%5B1%5D.pdf